1975

Uit de kelders klonk muziek!

Het verhaal van Co Uitendaal, Joop Klingers en Gert van Hout
Door Carolien Hoogenhout

Veertig jaar geleden gonsde het in de stad. Tieners waren rockbandjes begonnen, ze hadden les, oefenden of traden op in keldertjes en groeiden uit tot serieuze bands met veel succes!

De Zaanse pophistorie is er één om trots op te zijn. Kent u de Rollers nog? The Candle Lights of Rockin’ idolaters en Baby Rockers? Ik sprak met Co Uitendaal, Joop Klingers en Gert van Hout. Co speelde basgitaar, Joop was enthousiast luisteraar en ook Gert speelde basgitaar en had er een leuk verhaal over.

Alle drie konden zij zich goed herinneren hoeveel er te doen was in Zaandam. Er waren grote zalen zoals de Volksbond, Drieluik en de Waakzaamheid, waar muziekoptredens waren. Maar ook in kleine kelders gebeurde van alles. Op de Zuiddijk, onder muziekwinkel c.q. muziekschool Rien Waerts, oefende Co met zijn bandje The Candle Lights. Het genre noemt hij zelf ‘Shadows-achtig’: zwoele gitaarmelodieën, mét zangeres.

In de Volksbond werden concours gehouden, wedstrijden tussen al die bandjes. The Candle Ligts hebben die een keer gewonnen! De prijs was een grote beker én er mocht een single opgenomen worden, in Hilversum. Op weg naar Hilversum kreeg de band autopech. Daar stonden ze. Het singletje is nooit gemaakt.

Joop kan zich alle bandjes en zaaltjes goed herinneren. Hij ging er graag luisteren, liefst naar indorock zoals dat toen heette. Dat swingde lekker vond hij. Maar ook in jazzclub-keldertjes was hij vaak te vinden of in de grote Waakzaamheid, waar veel jazz musici optraden. In de jaren vijftig had Billie Holiday daar zelfs opgetreden! Eén van de mooiste concerten van destijds vond hij dat van Louis van Dijk.

Gert vertelt, dat hij muziek echt ontdekte door de film over het Woodstock festival. Hij besloot basgitaarles te nemen in de kelder van muziekhandel Eshuijs op de Dam. Na de les bleven mensen daar vaak wat kletsen en zo kwam hij in contact met dochter Eshuijs, Margriet. Zij woonde nog thuis, boven de winkel en bood aan om de basgitaarles van haar moeder Gré over te nemen. Wie had kunnen bedenken dat hij les kreeg van een nu beroemde Zaankanter. Margriet Eshuijs en haar band Lucifer had met het nummer ‘House for Sale’ in 1975 een grote hit.

Overal muziek in Zaandam, wat een mooie tijd moet dat zijn geweest, dat willen we weer!!

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *