1990

Deel 2: Uit de puntige pen van Wim Swart. 1990: Ontslagen bij Eurometaal.

Het verhaal van Wim Swart
Door Externe Verhalenhaler

“Vandaag een maand geleden zei J. Haasnoot, directeur van de munitiefabriek Eurometaal, in onze krant dat hij als privépersoon blij en bewogen keek naar de tv-beelden van de omwentelingen in Oost-Europa, maar als zakenman bezorgd was over die gebeurtenissen. Zij kunnen immers de ontspanning in de wereldpolitiek vergroten. En ja, het is zonde dat je het zegt, maar daar heeft de munitiefabriek nou niet zoveel belang bij. Die floreert nu eenmaal beter in een tijd van politieke spanning en oorlogsdreiging. De een z’n dood, de ander z’n brood.
Maar ook bij die gelegenheid, zei Haasnoot nog een stevige orderportefeuille te hebben, waarmee Eurometaal de komende jaren nog redelijk vooruit zou kunnen.

Voor 115 van de 700 mensen van de Zaanse munitiefabriek (de vroegere Artillerie Inrichting) dreigt toch ontslag. Het is lang onduidelijk wie slachtoffer wordt van de afslanking, zodat er veel spanning en onzekerheid onder de 700 mensen zullen bestaan. Het zal je maar overkomen. Massale ontslagen zijn vaak voor de gedupeerden een ervaring die hen lichamelijk en geestelijk ondermijnt. In Krommenie (Blikfabrieken) en in Wormer (Van Gelder Papier) kunnen ze erover mee praten. Het uitblijven en uitstellen van verwachte orders worden als reden voor de ontslagen gegeven. Zowel in binnen- als buitenland neemt de behoefte aan munitie af.

In de krant staat niets over een verband tussen de afslanking en de verandering van de eigendomsverhouding. Integendeel, zonder die verandering zouden nog meer mensen voor ontslag in aanmerking zijn gekomen.

Nu is de regering voor 70% belanghebbende bij Eurometaal en de West-Duitse Dynamit Nobel voor 30%. Het ziet ernaar uit, dat spoedig de regering, de Dynamit Nobel en de Zwitserse gigant Orlikon- Bürle elk voor een derde eigenaar zijn. Dan zal Eurometaal overwegend in particuliere handen zijn. Met de nu bestaande regels en voorschriften betreffende de uitvoer van munitie kan de regering niettemin greep houden op Eurometaal.

Ontspanning in de wereld, minder wapenbehoefte, ontslagen. Het zal duidelijk zijn, dat het militair-industriële complex dat vooral invloed heeft in de Verenigde Staten, de ontspanning in de wereld ondergaat met weinig enthousiasme. Daardoor verdwijnt het beleg van de boterham.
Naar een oud woord moeten de wapens worden omgesmeed tot ploegscharen. Reken er maar op, dat het maatschappelijk veel pijn doet als het werkelijk gaat gebeuren”.

Wim Swart.

Lees verder: Deel 3: Uit de puntige pen van Wim Zwart.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *