2019

Deel 3: Wietske Kingma: Zorg voor het milieu.

Het verhaal van Wietske Kingma
Door Ursulien van Berge-Bakkum

W.H. Evers schreef een lang gedicht over thuiskomen in de Zaanstreek. Ik heb het laatste couplet uitgekozen als aanhef van dit verhaal over onze oud-wethouder Wietske Kingma.

Het gedicht.
De Zaan. Gewoon maar een rivier. De Zaan.
Vaak een sta in de weg. Ja, je hebt er wat aan.
Een stroom van water, die het lage land doorsnijdt.
De oevers, fabrieken, huizen, molens, de randen omdijkt.
Van Zaandam tot in de polder, daar in een grote boog.
De Zaanstreek met zijn water, het is een lust voor ’t oog.
Wietske schrijft aan Evers: ‘Ga door waar je mee bezig bent!’

“Een van mijn taken in het gemeentebestuur was de waterhuishouding en daar valt ook de riolering onder. Vlak achter onze huizen opende het restaurant de Oude Herberg zijn deuren aan de Westzanerdijk. Dat veroorzaakte grote overlast, want de afvoer was niet in orde. De drollen dreven hierachter in de sloot. De afvoer van toilet en keuken was niet goed geregeld. Nadat het restaurant op de fles was, waren er plannen om daar een hotel te openen. Dat hebben we tegengehouden en natuurlijk heb ik daar geen sympathie mee gewonnen. Ze moesten uitgerekend bij de verkeerde aankloppen voor een vergunning. De herberg is later afgebrand en nu is dat in het restaurant de Wereldkeuken gelukkig goed geregeld. Besturen is een prachtig vak.

We moeten de rust en mooie landschappen in dit volle land bewaken. Niet alles verpesten wat mooi en lief is. Een huis is een stukje leefmilieu, maar de vogels en het landschap zijn daar ook onderdeel van. Soms denk ik dat er veel plannen worden gemaakt, alleen maar om met de plannen bezig te zijn. Dat stelde dus weinig voor. De mening over het milieu is de laatste tijd veranderd. Natuurgebieden moeten worden beschermd, maar ik blijf hierbij gezond argwanend aan de kant staan. De besluiten van een gemeentebestuur kunnen zomaar veranderen.

Nu ben ik bestuurslid bij de vereniging Bescherming Gierzwaluwen Nederland. Wij zorgen er onder andere voor, dat deze vogeltjes een plek krijgen om te nestelen door speciale dakpannen te (laten) plaatsen. Vroeger improviseerden we dat met luciferdoosjes die we ertussen plaatsten. Later lieten we speciale pannen bakken in Assendelft.

Toen het nieuwe gemeentehuis in Zaandam werd gebouwd heb ik mijn nek uitgestoken om de zwaluwen hier te huisvesten. En dat is gelukt. We hebben een plan ingediend en de goedkeuring gevraagd aan architect Soeters. Nu zijn er op het nieuwe gemeentehuis honderd speciale dakpannen geplaatst op de daken. Ja, ik blijf toch een beetje een vechtersbaasje om mijn doelen te bereiken.”

Hier besluiten we de verhalen van Wietske Kingma, nog steeds een begrip in Zaanstreek. Een opmerkelijk raadslid, een opmerkelijk mens. Datzelfde gold voor de man die in haar leven zo’n belangrijke rol heeft gespeeld: Wim Swart. (Drs. H.G. Ouwerkerk en mr P.B.J. Reeling-Brouwer).

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *