Zaanse Pophistorie: Zaanpunk en Wormerpunk deel 1: Saenpunx

Het verhaal van Zaanse punkers in de Groote Weiver

In de Groote Weiver in Krommenie is op 23 november een avond georganiseerd over de geschiedenis van de Zaanse popmuziek. Deze keer Punkperiode die in de Zaanstreek heel kort woedde van 1976 tot 1978 en in Wormer, ongeveer vijf jaar later. Maar toen begon het ook goed, zeiden de mensen die het kunnen weten. Piet Bakker, redacteur van de Orkaan en Rob Hendriks zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de avond. Helaas is dit onderdeel van de Zaanse popgeschiedenis grotendeels aan mijzelf voorbijgegaan. Een mooie gelegenheid voor een hernieuwde kennismaking.
Na de vrijdagse buurtmaaltijd droppen de bezoekers langzamerhand de zaal binnen. De stoelen zijn schuin opgesteld met uitzicht op twee grote schermen. Piet Bakker verzorgt de inleiding:
“Punk was er opeens, en het was vooral iets niet. Als je het vergelijkt met de popmuziek van die tijd, was het ietsje anders. De bands namen toen de tijd voor een uitgebreide voorbereiding: 7 uur opbouw, 5 uur stemmen en dan eindelijk beginnen. Punk was meer iets van: zitten en meteen starten.
Het was misschien niet allemaal volgens het boekje, als je een E-accoord en een A-accoord beheerste kon je al heel wat op punkgebied. Het was energiek, en muzikaal-grafisch interessant. En de periode was heel kort. Ik gaf in die tijd muzieklessen in Wormer. Als de leerlingen aangaven dat ze een punkband wilden beginnen, gaf ik ze alle ruimte. Kenmerkend was dat ze meteen van start gingen. De nummers waren meestal kort, bijvoorbeeld 83 nummers op een bandje van 50 minuten. En ze regelden alles zelf, ook het maken en verkopen van singeltjes.”

Rob Hendriks is de drijvende kracht achter deze avond, hij heeft, met behulp van het Zaanse archief, Zaans Erfgoed en Zaans Museum, een compilatie gemaakt van de Punk in onze streken. Het is een lange en heftige film geworden waarin hij de zaal zeker plat heeft gekregen.

Een zingende, dansende Iggy Pop, geboren in 1947, Godfather of the Punk vult het scherm met zijn hele lijf. Punk is overgewaaid uit Engeland. Daar starten in 1976 de Sex Pistols. Kleding: leren jacks, kringloop, gescheurde spijkerbroeken (komen we nu weer tegen). De Pistols hebben in Zaandam opgetreden in Drieluik.
De pers was aanwezig bij dit optreden en verklaarde de punk dood, maar het zaadje was gezaaid.
De verspreiding van de Zaanse Punk startte met namen als Expression, Fucking Rock, Filthy Fry, The Kotz Gods, Eigen Werk, Lamlendigheid Troef, Saturday Night Fever.
Kenmerk: zonder veel muzikale bagage zelf muziek maken. En: alles zelf doen, Do It Yourself dus. Het geld dat ze verdienden bleef in het punkcircuit.
Nog een paar Zaanse punknamen: The Ex, Rock Against Balletjes, The Stagiaire en Saenpunkzone.
Ik ben mij ervan bewust dat de informatie niet compleet is. In het tweede deel van dit stukje geschiedenis zal ik aandacht besteden aan de Wormerpunk.