1970

Deel 2: Zaanse Pophistorie: Zaanpunk en Wormerpunk.

Het verhaal van De Wormerpunkers in de Groote Weiver.
Door Marjolein Bijvoet

Wormerpunk in de Groote Weiver of toch Zaanpunk?
Naar mijn idee zat er meer Wormerpunk dan Zaanpunk in de zaal van de Groote Weiver. Of was het Wormerveer- of Krommeniepunk, het zit allemaal zo dicht bij elkaar op die plek. Tijdens het vertonen van de film, die vijftig minuten duurde, werden de instemmende geluiden harder. Het publiek aan de linkerkant zong en brulde luidop mee. Wormerpunkers dus? Ik wist niet waarover, want ik kende de tekst niet. Volgens de kranten van die tijd was het nog steeds muziekverloedering.

Omstreeks 1980 begon het punkgevoel in Wormer zich te manifesteren, misschien wel door de stimulans van Piet Bakker. Het optreden van Sox Pistols Wormer schudde het dorp wakker. Ook Jongeren van 13 en 14 jaar stortten zich op de muziek. In snel tempo ontstonden overal rond de lange Dorpsstraat bandjes zoals, De Nixons Met Kaviaar, ZOWISO, KAPOT, De Twistpunkten, Svätsox, OORWORMER, Hummeltje In De Fik en nog veel meer. Er was zelfs een optreden in Paradiso door verschillende Wormerartiesten.

Voor al deze bandjes was oefenruimte hard nodig. Het A.M.V.J.-gebouw kwam vrij, dat gaf wat ruimte.
In die jaren sloot de papierfabriek Van Gelder, die jarenlang beleidsbepalend is geweest voor heel veel arbeidsplaatsen in het dorp. De villa, vroeger bewoond door de directeur, stond leeg.
Men kraakte het pand en doopte het om tot Villa Zuid. De Villa voorzag in een grote behoefte van Wormerpunkers en andere kunstenaars.

Ook in de Wormerpunk nam de zelfwerkzaamheid een belangrijke plaats in. OORWORMER gaf in eigen beheer een verzamelelpee uit, waarop dertien verschillende bandjes te beluisteren waren. Platenhoezen, posters, speciale kleding en fanzines (speciale tijdschriften) rolden van de persen.
Er was een meidenpunkband opgericht met de naam: Asbest; de enige meidenband, die in de film voorkomt.

Andere originele punknamen waren: Kinderen Van Goede Woorden en A Way to Spend Your Live.
Er kwam nog meer ruimte, toen het Sabelpand onder de krakershamer was gevallen.
De Wormerpunk werd zo populair, dat de Amsterdamse punkjeugd naar het dorp werd gelokt.
Nog meer namen: RIOT, The Ceylons, Pokkeherrie, N.V. de Anderen, Right Side Standing.

In 1980 werd in Villa Zuid een tuinfeest georganiseerd. Daar traden onder andere De Kekkies op.
De filmbeelden zijn hippie-achtig, een verlate Flowerpower. Ook de ‘Woodstockbeelden’ van ‘the Day after’ spraken voor zich.
Sox Pistols trad regelmatig op in Drieluik. En in de oude vertrouwde Waakzaamheid in Koog aan de Zaan werd een optreden getoond van De Kift en The Ex. Opvallend was, dat ook een muzikant op leeftijd zich duidelijk thuis voelde in de punkscene.
De Kift en The Ex zijn niet helemaal van het muziekpodium verdwenen; ze treden nog regelmatig op.

Na de film volgde een talkshow, die heb ik niet meer meegemaakt wegens tijdgebrek.
Maar via Rob Hendriks hoop ik binnenkort contact te krijgen met een paar Zaan- en Wormerpunkers die al hun ervaringen uit te doeken doen.

Reacties

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *