Workshop papier maken

Video’s op deze website worden verzorgd door het YouTube streaming media platform. YouTube kan gepersonaliseerde advertenties tonen voorafgaand aan de vertoning van de video. Deze toestemming is optioneel, maar nodig om video’s direct op deze website te kunnen bekijken.

View details

Workshop papier maken

Ben je ook zo gek op tekenen of schrijven? Dan maak je regelmatig gebruik van mooie vellen papier. Maar waar komt papier eigenlijk vandaan? Veel papier wordt van hele kleine stukjes hout gemaakt. Door de stukjes in water te weken ontstaat er pulp. Deze pulp wordt vaak gebleekt om mooi wit te worden. Hier scheppen ze velletjes papier van. Zodra de vellen droog zijn, is het klaar voor gebruik!

Veel oud papier wordt tegenwoordig gerecycled en verwerkt tot nieuwe vellen. En dat is precies wat wij vandaag gaan doen!

Wat heb je nodig?

1. Oud papier
2. Een grote bak of emmer met water
3. Een staafmixer of blender
4. Papierschepje
5. Stof: vilt of schoonmaakdoekjes

Wil je zelf een papierschepje maken? Neem dan een:

– Fotolijstje
– Horgaas

Stap 1.

Scheur het oud papier in kleine stukjes en vermeng het met wat water. Laat het een tijdje weken, zodat de inkt goed loskomt uit het papier.

Stap 2.

Maak pulp, door het mengel met een staafmixer of blender in kleine stukjes te prakken.

Stap 3.

Doe de papierpulp in een verse bak water. Het papier is klaar om geschept te worden.

Stap 4.

Heb je al een papierschepje? Dan kun je direct aan de slag! Je kunt ook zelf een papierschepje maken door gaas te spannen over een fotolijstje.

Stap 5.

Schep het papierpulp met je schepje. Zorg dat het hele oppervlakte van je schepje bedekt is met pulp, ander krijg je gaten in je papier.

Stap 6.

Neem een lapje stof, hier laat je het papier op drogen. Haal het schepje los van je velletje. Herhaal dit proces met nieuwe vellen.

Stap 7.

Je kunt de lapjes ophangen en laten drogen. Als het papier droog is kun je direct beginnen met tekenen. Veel plezier!

Stap 8.

Deel je tekening op je zelfgemaakte papier met ons op Instagram, Twitter of Facebook via @zaansmuseum.

Blijf op de hoogte, meld je aan voor de nieuwsbrief