Forbo

Lino

Wie herinnert zich niet de gekleurde linoleumvloeren uit zijn schooltijd? Linoleum is gemaakt van lijnolie, jute, hars en houtmeel en werd in 1863 door Frederick Walton uitgevonden in Schotland. In 1899 zag de Zaanse Piet Hein Kaars Sijpesteijn brood in de uitvinding van de Schot Frederick Walton.
Zaandam 1871 Monet

Reizen in 1871

Monet reisde in 1871 vanuit Frankrijk, via Engeland, naar Zaandam. In onze tijd is dat een comfortabele reis van een paar uurtjes, maar in de tijd van Monet was het een behoorlijke onderneming. Hoe zag reizen er destijds uit? Hoe zal hij zijn reis naar Nederland hebben ervaren?
Tuinhuizen aan de Achterzaan

Zaandam toen en nu

Monet maakte in de Zaanstreek 25 schilderijen. Van de plekken die hij schilderde zijn ook foto's bewaard gebleven. Deze foto's bieden samen met de schilderijen van Monet een bijzonder inkijkje in hoe Zaandam er rond 1871 uitzag. Ook in 2021 is het de moeite waard om deze plekken te bezoeken. Er is veel veranderd sinds 1871, maar met een klein beetje fantasie waan je zo weer in de tijd van Monet.
sint maarten voor de oorlog

Sint Maarten

Op sommige plekken in de Zaanstreek wordt er tijdens de oorlog een alternatieve Sint-Maartenviering georganiseerd. Zoals op een basisschool in Zaandam. In een verduisterd klaslokaal zingen de kinderen met hun lampionnetje voor zich de liedjes. Zo is het toch nog een beetje Sint-Maarten.
levende forten

Liefdesbrieven uit de Zaanstreek in oorlogstijd

Honderdduizenden Nederlanders werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s als dwangarbeider ingezet voor de Duitse oorlogsindustrie. Vele arbeiders stonden voor een groot dilemma: onderduiken of naar Duitsland? Eén van hen was Maarten van Tent, werkzaam bij de wapen- en munitiefabriek Artillerie-Inrichtingen op het Hembrugterrein in Zaandam. In 1942 vertrok hij met pijn in het hart naar Duitsland. Zijn grote liefde Tinie bleef achter. Met brieven hielden ze de hele oorlog innig contact.
Herman Heijenbrock - Fabriek aan de Zaan

Heijenbrock

Schilder Herman  Heijenbrock  (1871- 1948) was in de ban van de vooruitgang. Hij reisde heel Europa door om deze nieuwe wereld van staal, stoom en  pompende machines  vast te leggen. De Zaanstreek, het oudste industriegebied van Europa, bezocht  Heijenbrock  meerdere malen.
boomstamgraf

Boomstamgraf

Deze ‘grafkist’, gemaakt van een uitgeholde boomstam, is gevonden bij opgravingen in de Kerkbuurt van Assendelft. Het graf was waarschijnlijk van een voornaam persoon, want het gewone volk werd doorgaans ingewikkeld in doeken in een graf gelegd. Waarschijnlijk heeft er op de kist nog een stenen deksel gelegen, maar deze is helaas niet teruggevonden. 
Bischoff tableau

Bischoff Tableau

Van regenjas tot tafelkleed, van gordijnen tot een herenkostuum, met het devies 'Goedkoop en toch goed' trok het warenhuis Gebr. Bischoff iedereen naar binnen. Bischoff was in de Zaanstreek een begrip. Je kwam er om te winkelen maar ook om gezien te worden.

De thuiskomst.

/
In 1946 komt een trein met terugkerende mannen aan op station Koog-Zaandijk. Arian Smit volgt een van de mannen naar huis.

Deel 1: Jeugdherinnering aan Krommenie

/
“Nog altijd als ik bij jullie de bocht van de Dunantstraat om kom, kijk ik naar de sloot en moet ik aan het schaatsen denken”, zegt mijn oudste zoon Lex. “Op die sloot heb ik schaatsten geleerd, op Friese doorlopers, die je onder je laarzen vastbond met van die brede oranje-blauw gestreepte banden.