Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!
2018
Het verhaal van Carleen Lebens Door Peta Steenis
Carleen woont al 25 jaar op de Zaanse Schans. Bezoekers zijn vaak verrast als ze haar in de tuin bezig zien en zij vertelt dat de meeste huizen worden bewoond. “Oh, wonen hier échte mensen?” zeggen ze dan.
Haar huis is gebouwd in 1704 en is in 1967 van Lagedijk 36 in Koog aan de Zaan overgebracht naar de Zaanse Schans. Van oorsprong een arbeidershuis is het niet al te groot. Het huis is niet geïsoleerd en heeft overal kieren. Ter illustratie steekt Carleen een envelop onder het raam door. Alleen beneden is er een gaskachel. Boven staan ’s winters de ijsbloemen op de ruiten. Daar staat tegenover, dat de kachel voor een prachtige ‘smuiger’ staat welke bedekt is met tegeltjes met bijbelse voorstellingen. Het huis is een rijksmonument en eigendom van de Zaanse Schans. Dat maakt, dat zelfs de kleuren binnenshuis zijn voorgeschreven: roze/taupe, groen en blauw.
Hoewel het huis kraakt, piept en tocht is Carleen zeer gehecht aan de Zaanse Schans en zou ze er niet graag weg willen. Het is een unieke plek. Alles is groen in allerlei tinten, de huizen, de omgeving en zelfs het water is groen. Het landelijke karakter met de geitjes en kippen van de kaasboerderij, de vogels, de schapen op de weilanden tussen de huizen en als de avond valt het geluid van de kikkers en krekels waarvan Carleen misschien nog wel het meest geniet. De bewoners van ‘de Schans’ vormen met elkaar een hechte gemeenschap met veel saamhorigheid. De meesten wonen er al lange tijd.
Vooral de laatste jaren is het aantal bezoekers fors toegenomen. Voorheen was de ‘Schans’ na 17.00 uur weer van de bewoners. Nu hoor je de hele dag door van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat de toeristen. Het geluid laat zich het best omschrijven als een constant geroezemoes. Met het aantal toeristen lijkt ook het aantal dieren toegenomen. Er bestaat namelijk een grote behoefte bij bezoekers om met de dieren te communiceren. Als een schaap blaat reageert er steevast een bezoeker op dezelfde wijze. En zo wordt er gekwaakt tegen de eenden, gekukeld met de haan en ga zo maar door. Vanwege het groene water (kroos) valt er bijna dagelijks wel een toerist in het water. Carleen is regelmatig als reddende engel opgetreden door de ongelukkige met de tuinslang af te spuiten en soms een droog t-shirt mee te geven. ‘Toch fijn dat er hier échte mensen wonen’.
Beste Carleen (of wie dit bericht krijgt),
Omdat ik geinteresserd bent in wonen op de Zaanse Schans, wil ik graag weten met wie ik daarvoor contact moet leggen. Is er een wachtlijst en moet je aan voorwaarden voldoen?
Met hartelijke groet, Trudy