2018
Deel 2: Smells like chocolate.
Het verhaal van Kinito Van Dunem en Ingmar Niezen Door Piet van Berge
En zo is de cirkel weer rond…
Ingmar vertelt op enthousiaste wijze verder: “Wij proberen ook steeds een nieuw cacao of chocolade product te ontwikkelen. Wij zijn nu bezig met een cacao limonade, die binnenkort als een frisdrank in flesjes te koop zijn. De limonadesiroop maken wij van cacaobonen, sinaasappel en gember”. Terwijl Ingmar dit op een levendige manier vertelt biedt Kinito mij deze limonade aan om even te proeven. De limonade tintelt op de tong, smaakt inderdaad een beetje naar cacao en is heel verfrissend.
“Wat ook zo grappig is dat Raak, de limonade fabriek, vroeger hier vlakbij, in het onderste gedeelte van Cacao de Zaan heeft gezeten. Toen Cacao de Zaan werd overgenomen door een Amerikaans bedrijf kregen zij tot hun grote verbazing er ook een limonadefabriek bij”.
“Je krijgt tijdens de productie van deze limonade wel afvalproducten, maar wij proberen hiervan ook weer iets nuttigs te maken. Wij maken van gedroogde cacaoresten zeepjes. Van de overgebleven sinaasappelresten maken wij een marmelade. Wij hebben dus eigenlijk geen afval”.
Kinito vertelt, dat er vroeger in Angola ook cacaoplantages waren. Maar door de burgeroorlog kwam dit ten einde. Drie jaar geleden heeft het Ministerie van Landbouw in Angola de draad weer opgepakt en is begonnen met het ontwikkelen van cacaoplantages in Cabinda, een provincie van Angola. Medewerkers krijgen een opleiding voor het bewerken van de cacaoplantages. Het duurt ongeveer vier jaar voordat de cacaoboom gaat bloeien en vruchten geeft. Deze vruchten lijken op langwerpige meloenen. Ze worden geplukt en door midden gesneden.
“Als volgend jaar deze cacao bomen volgens planning gaan bloeien ga ik naar Angola om verder afspraken te maken hoe wij kunnen samen werken. Wij hopen, dat de bonen van goede kwaliteit zijn. Dat ze met veel zorg zullen worden geplant, geoogst en gefermenteerd, zodat ze in de categorie “fine flavoured cacao” komen. Elk onderdeel van het proces heeft namelijk invloed op de kwaliteit.
“Hoe mooi zou het zijn als wij volgend jaar de cacao uit Angola kunnen importeren en hier een hoogwaardige chocolade van kunnen maken?”.
Voor Kinito is de cirkel dan weer rond!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!