1979

Van Tansikht aan de Draa naar Koog aan de Zaan.

Het verhaal van Abdellah Benaya
Door Ursulien van Berge-Bakkum

“Ik ben geboren in Tansikht in de vallei van de Draa in het Tafelgebergte van Marokko. Daar wonen ongeveer 120 mensen, iedereen kent elkaar. Er waren nog erg weinig voorzieningen in ons dorp, geen elektra, geen telefoon. Een waterput voor het drinkwater. Als je een brief stuurde, deed die er soms een maand over.

Later hebben wij, als gastarbeiders, voor ons dorp een aggregaat gekocht en geïnstalleerd. Zo konden we de mensen in Tansikht laten mee delen in onze vooruitgang. Als we daar nu op bezoek komen, worden we als een soort burgemeester verwelkomd en iedereen rekent erop, dat we een cadeautje meenemen.

Mijn vader werkte al 13 jaar in Koog aan de Zaan. Toen ik negentien jaar was, besloot ik de overstap naar Nederland te maken. Dat was niet zo eenvoudig, ik moest me melden bij het gemeentehuis in Rabat en stond daar vanaf 4 uur ’s morgens in de rij. Ook moest ik een verklaring van de rechtbank aanvragen. Er was nog geen Nederlandse ambassade in ons land. Ik ontving een volmacht voor de Belgische ambassade. Bij ons was het Ramadan; hier zag ik overal mensen die aten en dronken op Schiphol en aan het daglicht leek geen einde te komen.

De Zaanse Marokkaanse gemeenschap was nog klein, zo’n 350 mensen. Door de weeks werkten we hard en we zochten elkaar vaak op in de weekends, daar genoten we van. Ik genoot de eerste tijd in Nederland erg van de films in bioscoop Apollo op de Dam.

Op de vrijdagen en vooral als het Ramadan was, groeide de behoefte aan een gebedsruimte. In het begin konden we hiervoor in de zomer van een klaslokaal gebruik maken. We richtten dat zo goed mogelijk in met tapijten, die we dan na de zomer weer moesten verkopen. Toen ‘Ons Huis’ aan de Lagedijk vrij kwam, kregen we daar tijdelijk een plek.

Dat was de tijd, dat we een moskeebestuur hebben opgericht. Ik ben daarvan sinds 1989 de penningmeester. In overleg met gemeente Zaanstad kregen we een plaats toegewezen achter het veld van KFC aan de Wezelstraat. De erfpacht is destijds afgekocht voor 99 jaar tegen een bedrag van 100 gulden per jaar (nu 45 €). Er is door het bestuur en de hele Zaans-Marokkaanse gemeenschap hard gewerkt om de eerste termijnen van de bouw bij elkaar te sprokkelen. We zijn trots op de Sounnat Moskee.

Intussen is de Marokkaanse gemeenschap gegroeid tot 3500 mensen. In Assendelft zullen velen van hen in de nieuwe moskee Ar Rahma hun geloof kunnen belijden.”

Reacties

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *