1966

Deel 1: Vivonne van Geuns: een actieve en positieve transgender

Het verhaal van Vivonne van Geuns
Door Piet van Berge

In het rustieke Krommeniedijk word ik door Vivonne hartelijk verwelkomd. Haar woning is een prachtige locatie voor een interview.

Vivonne vertelt, dat haar Joodse ouders zwaar getraumatiseerd uit de Tweede Wereldoorlog zijn gekomen. Zij hebben Vivonne op het hart gedrukt te zwijgen over haar Joodse afkomst om haar te behoeden voor negatieve reacties.

Deze achtergrond is van belang voor dit verhaal: “Ik was ongeveer zes jaar oud, toen ik merkte dat ik aangetrokken werd door de panty’s van een studente die bij ons op kamers in Amsterdam woonde. Als zij ze wegdeed, trok ik ze aan. Ik ging mij ook opmaken, waarom weet ik niet. Het gevoel heb ik in mijn jeugd onderdrukt, omdat ik me schaamde. Ik had  geen rolmodel als voorbeeld. Het woord transgender bestond nog niet. Er liepen wel travestieten rond. Ze werden belachelijk gemaakt”.

“Toen ik op mijn achttiende in militaire dienst ging heb ik een collega militair leren kennen, die dezelfde gender identiteit bleek te hebben als ik. Wij zijn toen samen uitgegaan in Groningen en hebben ons als vrouw gekleed. Ik vond dat fantastisch. Vanaf dat moment ben ik langzamerhand uit de kast gekomen”.

“Mijn ouders zijn vroeg overleden. Na het overlijden van mijn moeder ben ik de volgende dag naar haar graf gegaan en heb ik gezegd: ”Je hebt eigenlijk een dochter”. Ik heb het ze nooit verteld; ze zouden vreselijk bezorgd zijn”.

“Ik ben getrouwd geweest met Anny; zij zit eigenlijk in een verkeerd lichaam, ze voelde zich  meer man, maar ik had er geen probleem mee, ik voelde me juist vrouw. Nadat ik van Anny ben gescheiden heb ik mijn tweede vrouw ontmoet. Ik was niet de eerste transgender voor haar. Zij is helaas overleden”.

“Pas de laatste vijftien jaar zijn wij transgenders meer voor het voetlicht getreden. Met name de Belgische TV presentatrice, Bo van Spilbeeck, heeft hier veel aan bijgedragen. Daarvoor zaten wij in het verdomhoekje; zo waren wij in het verleden bijvoorbeeld zelfs niet welkom bij het COC”.

Vivonne vertelt, dat er genoeg enthousiaste mensen in de Zaanstreek zijn die iets organiseren. Zo is er van 3 tot en met 11 juni  de ZaanPride 2022 met de Zaanse Regenboogparade. Op 11 juni staat er tegenover het café Teasers in Zaandam een podium opgesteld voor optredens. Ik ga waarschijnlijk ook zingen”.

 

Lees verder: Deel 2: Vivonne Geuns: een actieve en positieve transgender.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *