Woordbeeld tentoonstelling
Woordbeeld Stroom
Woordbeeld Stroom

Jouw Zaan

29 september 2023 t/m 19 februari 2024

Ruim drie jaar lang fotografeerden Bert Verhoeff en David Galjaard de veranderende omgeving langs de Zaan. Het resultaat is te zien in de tentoonstelling Stroom. De Zaan in beweging in het Zaans Museum. Maar de streek blijft in beweging. Daarom vragen we jou om het fotoproject aan te vullen. Maak net als Tim Knol, een foto van jouw veranderende Zaan. Kies bijvoorbeeld voor een scherp contrast tussen twee werelden, een bouwproject of een karakteristiek portret.
De fotografen selecteren elke maand de beste inzendingen, en kiezen er één tot foto van de maand. De maandelijkse topper krijgt een ereplaats. Wie weet is jouw foto binnenkort in het Zaans Museum te zien!

Mail je foto met naam fotograaf, locatie en datum naar stroom@zaansmuseum.nl.
Je krijgt binnen vijf weken bericht of je foto wel of niet is geselecteerd. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Insturen kan t/m 19 februari 2024

Spelregels

Om mee te doen zijn er een paar spelregels:

 • De foto kan zowel staand als liggend zijn.
 • De foto toont de Zaanstreek in verandering, bijvoorbeeld een contrast tussen twee werelden.
 • Zorg dat jouw foto van zo hoog mogelijke kwaliteit is.
 • De meeste programma’s, apps en mail, comprimeren foto’s. Zorg dat je het meestuurt als bijlage, en niet in de mail plakt.
 • Als je een foto instuurt, ga je akkoord met de mogelijkheid dat het museum jouw foto online of offline publiceert. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.
 • Vermeld in de bestandsnaam van de foto je voor- en achternaam, locatie van de foto (bijvoorbeeld ‘Wormerveer’ of ‘Zaandam’) en de datum in de notatie 28 september 2023. Vermeld dit ook in de mail.
 • Het museum probeert ten alle tijden en overal de naam van de fotograaf te vermelden.
 • Word jouw foto uitgekozen, dan is deze digitaal te zien in een animatie in het museum en komt online op de socials van het museum. Mocht je worden uitgekozen als ‘Foto van de maand’, dan wordt je foto geprint op groot formaat en is deze tot het einde van de tentoonstelling in het museum te bewonderen. Hier staat geen gage tegenover.
 • Fotografen wiens foto tot ‘Foto van de Maand’ wordt gekozen ontvangen een uitnodiging voor een gratis bezoek aan het Zaans Museum.
Brokking aan de Zaan, Wormerveer

Tim Knol, Wormerveer, 16 mei 2023

Tips van Bert Verhoeff en David Galjaard:

 • Een foto wordt vaak interessanter als er tegengestelde elementen inzitten. Dus let op contrasten. Een vrolijke plezierboot vaart langs een vervallen fabrieksgebouw aan de Zaan. Een groot vrachtschip passeert een supper…
 • Als je langer op een plek blijft ontdek je meer invalshoeken en kunnen er dingen gebeuren die je van tevoren niet kan bedenken.
 • Iedereen heeft wel eens dat je over straat loopt en iets ziet wat je grappig, mooi, opvallend, bijzonder etc vindt. Dit is het moment om je camera te pakken en een foto te maken!
 • Wees niet bang om mensen die vragen of je ze mag fotograferen. De meeste mensen vinden het leuk om mee te werken. Vraag ze wel even een e-mailadres en stuur ze je beste foto als bedankje.
 • Wees alert op plekken die aan verandering onderhevig zijn. Plekken waar gebouwd wordt, of juist afgebroken. Hier is de letterlijke verandering van de Zaanstreek goed zichtbaar.
 • Bedenk, als inwoner van de streek, wat er de afgelopen jaren allemaal veranderd is. Nieuwe gebouwen, een ander slag mensen of ander soort winkels. Leg hier extra focus op en bedenk hoe je deze verandering het beste in beeld kan vangen.

Foto van de maand

De foto van deze maand is van Leontien Peter

Reflectie, november 2023

Dit zijn de foto’s die deze maand digitaal te zien zijn in de kubus op de vide.

De tentoonstelling Stroom. De Zaan in beweging en het bijbehorende fotoboek worden mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, Gerrit Blaauw Fonds, Reint Laan Fonds, Honig-Laan Fonds, P.M. Duyvisfonds en Bredenhof Stichting.

Blijf op de hoogte, meld je aan voor de nieuwsbrief