Deel 1: Vivonne Geuns, een actieve en positieve transgender

/
Tijdens mijn diensttijd ben ik uit de kast gekomen.  

Deel 2: Vivonne van Geuns, een actieve en positieve transgender

/
De activiteiten van Vivonne voor de LHBTIQ+

Peter Roovers 1: Werken in het oude raadhuis van Zaandam

/
Peter Roovers kent oude "van vroeger, van binnen en van buiten". Als ambtenaar heeft hij gewerkt in het oude raadhuis van Zaandam.

Stadsdichter Lisa van Tongeren op Internationale Vrouwendag

/
Tijdens de Internationale Vrouwendag In de Zaanse Vermaning aan de Westzijde in Zaandam droeg Lisa van Tongeren dit gedicht voor. Met haar toestemming delen we haar gedicht graag hier.
HAL 1 op Hembrug

Centrale draaierij - hal 1 - Hembrug

De centrale draaierij was een van de productiehallen van Eurometaal. Hier werden zowel delen van munitie als civiele producten gemaakt, zoals warmtewisselaars voor HR-Ketels en rondellen gestanst voor de Nederlandse Munt.
Gebouw 430

Samenstelling en opslag munitie .50 - gebouw 430 - Hembrug

In dit gebouw, het vulhuis genoemd, stelde men de .50 munitie samen. Dit zijn patronen met een doorsnede van 0,5 inch. De Artillerie Inrichtingen produceerde deze munitie in opdracht van de Verenigde Staten.
Gebouw 429 – Projectielfabriek hembrug

Projectielfabriek - gebouw 429 - Hembrug

De bouw van deze beeldbepalende fabriek aan het water werd na de Tweede Wereldoorlog gefinancierd vanuit het Amerikaanse Marshallplan. De Amerikanen droegen bij aan de wederopbouw van Europa met financiële en materiële steun om zo de expansie van de communistische Sovjet-Unie tegen te gaan.
Gebouw 419 – Was- en kleedlokaal

Was- en kleedlokaal - gebouw 419 - Hembrug

In deze ruimte konden de arbeiders die met explosief materiaal werkten zich wassen en omkleden. Om het gebouw in de toekomst te kunnen gebruiken voor de productie van explosieven werd het, net als de naastgelegen gebouwen, voorzien van een gebogen dak.
Gebouw 415 – Laboreerwerkplaats

Laboreerwerkplaats - gebouw 415 - Hembrug

In de laboreerwerkplaats stelde men verschillende soorten sassen samen en produceerde men de .50 kogel. Een sas is een snel verbrandend, meestal ontplofbaar mengsel, zoals buskruit. Er zijn verschillende soorten. Slagsas maakte men voor slaghoedjes van patronen.