Het Cacaomuseum; bomvol geschiedenis van Cacaofabriek de Zaan

Het verhaal van Piet Naber
Door Marjolein Bijvoet

Wie in Koog aan de Zaan de Stationsstraat uitloopt richting de Zaanse Schans, komt onvermijdelijk langs het nostalgische winkelpandje op de hoek bij de Hoogstraat. Dit is het Bezoekerscentrum Cacao de Zaan of in de volksmond Het Cacaomuseum. Dit museum, dat iedere dinsdag open is, staat bomvol met de levende geschiedenis van Cacaofabriek de Zaan.

‘Cacaofabriek de Zaan (tegenwoordig Olam Cocoa b.v.) is één van de grootste cacaofabrieken ter wereld’, vertelt Piet Naber trots. Piet is één van de vier gepensioneerde werknemers die vrijwillig en met heel veel liefde en plezier het museum beheren. De fabriek bestaat al sinds 1911 en maakt cacaopoeder, -boter en -massa. Daar valt een hoop over te vertellen en te verzamelen.

Cacaomuseum van Cacaofabriek de Zaan

De vrijwilligers van het Cacaomuseum. vlnr: Thijs, Gerrit, Coba, Siem en Piet

‘Wij vieren werkten tientallen jaren bij de cacaofabriek’ gaat Piet verder. ‘Ik werkte 45 jaar binnen de financiële afdeling, maar zat ook in de OR en de redactie van het personeelsblad. Gerrit Rampen was medewerker technische dienst, Thijs de Gooijer ploegchef en Siem Kroeze was portier en chauffeur (ook Siems echtgenote Coba is actief binnen het museum). Siem is de ‘aanstichter’ van dit geheel.’ Piet wijst om zich heen naar de vitrine kasten vol oude cacaoblikken, verpakkingen, gereedschappen en reclamemateriaal. Zelfs kapmessen en bijbels. ‘Ja’ zegt Piet ‘die vinden we bij het legen van cacaobonenzakken.’ Siem begon de verzameling in zijn portiersloge. Van iedereen kreeg hij wat. Van collega’s die met pensioen gingen en hun werkkast leeghaalden tot aan mensen die de zolder van hun ouders opruimden.’

Collectie Cacaomuseum

Een greep uit de collectie

In 2004 kwam dit pand vrij en stelde de directie voor hier een echt bezoekerscentrum in te richten. ‘Geweldig hè, die medewerking van Cacao de Zaan’, vertelt Piet enthousiast. ‘Het hele pand is door vrijwilligers opgeknapt. Allemaal mensen van de fabriek. En nog steeds ondersteunt het bedrijf ons. Bijvoorbeeld; als er iets kapot is, fikst de technische dienst het.’

Cacaomuseum van Cacaofabriek de Zaan

Brandweer-attributen van de Cacaofabriek

‘Dat is echt Cacao de Zaan’, zegt Siem die erbij is komen zitten. Heel sociaal. Vroeger gaven ze aan hun arbeiders kolen voor de kachel maar ook margarine, aardappelen en hagelslag. En natuurlijk het jaarlijkse uitje. Gingen we met wel 10 touringbussen op pad. ‘En wat dacht je van de vakantiehuisjes in Egmond en Schoorl’ neemt Piet het weer over. ‘Logeerden we in De Korrel of De Zaan. Kijk hier’, wijst Piet en hij trekt een fotomap uit de meterslange archiefkast.

gedeelte archiefkast cacaomuseum van Cacao de Zaan

Gedeelte van het uitgebreide archief

Het archief hebben de heren zelf aangelegd. Er zijn mappen over: jubilea, pensioneringen, verpakkingen, de brandweer, personeelsbladen, de toneelvereniging en nog veel meer. Piet: ‘Laatst waren hier een Marokkaanse dame en haar dochter. Zij vonden het fantastisch dat hun man/vader in onze mappen terug te vinden was. Uren hebben ze zitten lezen.

Behalve de verhalen, de spullen en het archief organiseert het museum rondleidingen, vertonen ze films en lenen ze de ‘spreekbeurtkoffer’ uit. En alles gratis hè, merkt Siem op ‘watte wij doene kost niets, tot aan de koffie en chocolademelk toe.’

1. Jos de Vaan Eindhoven
    Jos de Vaan Eindhoven zegt:

Ik was vandaag in Zaandam en kon het niet nalaten op zoek te gaan naar Cacaoufabriek de Zaan. Mijn vader was erg trots daar vertegenwoordiger te mogen zijn van medio 1952 tot medio 1968. Ik heb me gemeld bij de Bali van de fabriek en kreeg zomaar een zak cacaopoeder mee. Het was emotioneel en gaf me een bijzonder goed gevoel. Mijn vader was Tinie de Vaan ofwel M de Vaan. Jammer dat het museum niet open was. Mochten er nog sporen van mn vader zijn zal ik die graag nog ns inzien of herbeleven. Jos de vaan 06 53739168.

Beantwoorden
  2. Jos de Vaan
    Jos de Vaan zegt:

Ik ben werkelijk teruggebeld door Piet. Hij heeft zelfs nog mijn geboortekaartje en een foto over de vakantiewoningen gevonden en nodigt me uit voor een bezoek met chocolademelk en een bedrijfsfilm van 40 jaren geleden. Trots op m’n vader met destijds een mooie baan bij een prima werkgever. Jazeker ga ik daar nog van genieten. Dank je Piet en collega’s. Waardeer ik zeer.
    Bel je binnenkort als ik die richting kan. Jos de Vaan.

Beantwoorden