1944

Deel 1: Achtergrond en visie op de multiculturele samenleving.

Het verhaal van Mustapha Mohamed Douhaha.
Door Piet van Berge

Mustapha Mohamed Douhaha is in 1944 geboren in Safi (Marokko) geboren en opgegroeid in Casablanca. Om te voorkomen dat hij zou worden opgeroepen voor de militaire dienst, is hij in 1968 naar een vriend gegaan in Antwerpen. Twee maanden later is hij naar Parijs verhuisd.

“In augustus 1970, toen ik voor de tweede keer bij een vriend op bezoek was in Zaandam, ben ik gevraagd door de directeur van Meypro om bij hem te komen werken. Ik heb dat aanbod aanvaard en ben in oktober 1970 definitief naar Zaandam verhuisd. Ik heb veertien jaar bij de voetbalvereniging ZVV gevoetbald. Hierdoor heb ik de Nederlandse taal en cultuur goed leren kennen”.

“In september 1971 heb ik mijn vrouw Pauline, een echte Amsterdamse, leren kennen. Ik ben met haar op 30 maart 1973 getrouwd. Als moslim mag ik met een christen trouwen. Ik ben zowel voor de Nederlandse als de Marokkaanse wet getrouwd. Het feit, dat ik met Pauline getrouwd ben, betekent niet dat ik mijn cultuur en taal vergeten ben. Ik respecteer mijn vrouw en zij mij. Wij hebben een zoon, Omar, en zijn opa en oma van een kleinzoon die nu 11 jaar oud is”.
“Mijn motto is: Nederland moet leefbaar zijn voor iedereen, ongeacht ras, kleur, geloofsovertuiging of geaardheid. Ik heb nooit last van discriminatie gehad. Dat komt, omdat ik mij altijd actief en positief heb opgesteld. Misschien komt dat wel door mijn naam Douhaha, wat zonneschijn betekent”.

Met veel toewijding heeft Mustapha de verschillende nationaliteiten in de Zaanstreek bij elkaar gebracht. Hij heeft als raadslid een belangrijke bijdrage geleverd aan de politieke bewustwording van de minderheden. Hiervoor heeft hij ook veel waardering gekregen. Zo heeft hij in het jaar 2000 op Koninginnedag van burgemeester R. Vreeman, namens Koningin Beatrix, een onderscheiding gekregen in de Orde van Oranje Nassau. Op 29 juli 2000 heeft hij een uitnodiging gekregen van de Koning van Marokko om zijn eerste troonfeest in Rabat bij te wonen. “Ik ben daar onder andere samen met mijn vriend Ahmed Aboutaleb zeven dagen de gast geweest van de Koning. Ik heb daar kennis mogen maken met de Koning van Jordanië en de Sultan van Brunei. Een jaar later kreeg ik ook een Koninklijke onderscheiding van Marokko”.

Uit de volgende verhalen zal blijken waarom Mustapha zoveel waardering heeft gekregen voor zijn werkzaamheden.

Lees verder: Deel 2: De bruggenbouwer.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *