1985

Deel 3: Het eerste gekozen Marokkaanse raadslid in Nederland.

Het verhaal van Mustapha Mohamed Douhaha
Door Piet van Berge

Mustapha vervolgt zijn verhaal: “Door mijn voorzitterschap bij het Zaans Overleg Buitenlanders kwam ik in contact met de politiek. Ik wilde proberen om zelf in de politiek wezenlijk dingen te veranderen. Mijn voorkeur ging uit naar de PvdA. Deze partij gaf mij de gelegenheid om drie jaar lang mee te draaien zonder dat ik officieel lid was. Ik ben in 1985 lid geworden. Een jaar later stond mijn naam op de kieslijst van de gemeentelijke verkiezingen. Op de kieslijst waren nog twee buitenlanders opgenomen te weten de Turkse heer Coskun Yegenoglu en de Spaanse mevrouw J. Herrera. Mevrouw Herrera en ik gekozen. Hier ben ik nog steeds trots op!”

“Tijdens de verkiezingscampagne voor de PvdA in Koog aan de Zaan ben ik gevraagd door Minister President Joop den Uyl om een verkiezingsbijeenkomst van de PvdA in Utrecht bij te wonen. Ik heb daar een toespraak mogen houden voor circa 2.500 mensen. Ik heb altijd veel respect voor Joop den Uyl gehad en ben hem altijd dankbaar geweest, dat hij mij deze gelegenheid heeft geboden”.

“Na afloop van de bijeenkomst vond een vervelend incident plaats dat op mij grote indruk heeft gemaakt: er liep opeens een man richting Joop den Uyl. Ik was in de veronderstelling, dat hij hem een hand wilde geven, maar was niet zo. Hij gaf Joop den Uyl een klap in zijn gezicht. De dader is gelukkig door de politie opgepakt. De politie adviseerde De Uyl om aangifte te doen. Den Uyl wilde dat niet: hij wilde deze man geen podium geven.

Den Uyl vertelde mij, dat hij de volgende dag naar de begrafenis moest van de vermoorde Zweedse premier Olof Palme, ook een sociaal democraat. Dit deed hem wel nadenken, vertelde hij me. Dit ben ik nooit vergeten”.

“In 1989 werd ik – op initiatief van het blad Afdruk, dat zich op de bestrijding van racisme richtte- Minister van Milieu in het multiculturele schaduwkabinet. Wij wilden meer invloed van de migranten in de politiek. Toen had ik geen idee, dat bijna 30 jaar later mevrouw Khadija Arib tot Kamervoorzitter zou worden gekozen; dat Ahmed Marcouch burgemeester van Arnhem en mijn vriend Ahmed Aboutaleb burgemeester van Rotterdam zou worden; allen van Marokkaanse afkomst”.

Mustapha heeft in september 1989 door problemen met zijn rug helaas zijn werkzaamheden als raadslid moeten stoppen.

Lees verder: Deel 4: De beschermer van de Marokkaanse cultuur.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *