Deel 1: Greet Plekker: Verhalen om nooit te vergeten. Hannie Schaft.

/
“Dit jaar is het 100ste geboortejaar van Hannie Schaft, in 75 jaar Herwonnen Vrijheid. Op de Internationale Vrouwendag eren we Hannie Schaft als symbool van het vrouwenverzet en als strijdster tegen racisme, fascisme en discriminatie. Het thema voor 2020 is: ‘Verhalen om nooit te vergeten.’

Deel 2: Greet Plekker: Verhalen om nooit te vergeten. Hannie Schaft.

/
Twee hoofdstukken uit het boekje HANNIE SCHAFT: HET MEISJE MET HET RODE HAAR, geschreven door Mies Bouhuys. Dit boekje is heruitgegeven ter gelegenheid van de herdenking op 8 maart 2020 bij het Hannie Schaft-Monument voor de leerlingen van groep 7 en 8 van de Hannie Schaftschool. (Met toestemming van Greet Plekker. Werkgroep Hannie Schaft-Herdenking 8 maart)

Deel 3: Greet Plekker: Verhalen om nooit te vergeten. Hannie Schaft.

/
Het laatste hoofdstuk uit het boekje HANNIE SCHAFT : HET MEISJE MET HET RODE HAAR, geschreven door Mies Bouhuys. DE rode draad in de Hannie Schaft herdenking op 8 maart.

Deel 1: We woonden in een zijstraat van de Oostzijde.

/
Op de dag, dat de tweede wereldoorlog uitbrak, was ik 15 en ik verbleef op dat moment in Beverwijk. Ik weet nog goed dat minister Colijn de avond tevoren in het nieuws had gezegd: ‘Ga maar rustig naar bed, want er gebeurt vannacht niets'. 

Deel 2: Die jongens zaten in de Ondergrondse.

/
De jongens van de Ondergrondse.
Servies met een goud randje

Servies met een gouden randje

/
Joke heeft bijzondere herinneringen aan het servies van haar grootouders.
sint maarten voor de oorlog

Sint Maarten

Op sommige plekken in de Zaanstreek wordt er tijdens de oorlog een alternatieve Sint-Maartenviering georganiseerd. Zoals op een basisschool in Zaandam. In een verduisterd klaslokaal zingen de kinderen met hun lampionnetje voor zich de liedjes. Zo is het toch nog een beetje Sint-Maarten.
levende forten

Liefdesbrieven uit de Zaanstreek in oorlogstijd

Honderdduizenden Nederlanders werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s als dwangarbeider ingezet voor de Duitse oorlogsindustrie. Vele arbeiders stonden voor een groot dilemma: onderduiken of naar Duitsland? Eén van hen was Maarten van Tent, werkzaam bij de wapen- en munitiefabriek Artillerie-Inrichtingen op het Hembrugterrein in Zaandam. In 1942 vertrok hij met pijn in het hart naar Duitsland. Zijn grote liefde Tinie bleef achter. Met brieven hielden ze de hele oorlog innig contact.
Piet Hartog

Deel 1: Amerikaans vliegtuig in nood

/
Op 11 september 1944 kwam een aangeschoten Amerikaans vliegtuig zodanig in nood, dat alle bemanningsleden, op de copiloot na, besloten uit het vliegtuig te springen. Dit gebeurde boven de Zaanstreek. Zij kwamen verspreid over het gebied neer. Van alle kanten kwamen mensen te hulp.