Servies met een goud randje

Servies met een gouden randje

/
Joke heeft bijzondere herinneringen aan het servies van haar grootouders.
Piet Hartog

Deel 1: Amerikaans vliegtuig in nood

/
De jaarlijkse herdenking van Zaans Fanfare Corps aan Piet Hartog
Piet Hartog

Deel 2: De fusillade van Piet Hartog

/
De jaarlijkse herdenking van Zaans Fanfare Corps aan Piet Hartog

De thuiskomst

/
In 1946 komt een trein met terugkerende mannen aan op station Koog-Zaandijk. Arian Smit volgt een van de mannen naar huis.

De eerste oorlogsjaren

/
Het was prachtig weer op 10 mei 1940. Ik was 7 jaar oud en met mijn vriendjes aan het tollen op de Badhuislaan in Krommenie toen mijn neef Roel kwam vertellen dat de Duitsers ons land waren binnengevallen.

Onderduikers

/
In het voorjaar van 1942 kwam Chiel naar Krommenie en is bij ons ondergedoken. Als er ’s nachts razzia’s waren kroop hij uit het zolderraam op het dak en verschool zich achter de schoorsteen.

Een geheime drukkerij van verzetskrant Trouw

/
Later hoorde ik van mijn vader dat er op de zolder van de kapokschuur een geheime drukkerij van de verzetskrant Trouw zat. Daar kwamen de mij onbekende mannen vandaan. Dit verzetskrantje heb ik nog vaak met mijn oudere broer voor 8 uur ’s avonds rondgebracht.

De hongerwinter en de bevrijding

/
Zelf heb ik in de hongerwinter gelukkig niet veel honger geleden. Op 5 mei 1945 kwam de bevrijding. We hosten in optocht door de straten en zongen ‘ik heb een potje met vet’. De Canadezen kwamen echter pas drie dagen later.

Deel 3, Henricus Rol: Illustrator voor de Verkadealbums, èn alleskunner

/
Henricus Rol heeft tussen 1925 en 1940 samen met zijn vader Cornelis Rol en Jan Voerman jr. illustraties geschilderd voor een groot aantal Verkade albums. Henricus was bekend vanwege deze illustraties, maar in werkelijkheid deed hij veel meer en was een soort alleskunner.

"Verhalen om nooit te vergeten”

/
“Dit jaar is het 100ste geboortejaar van Hannie Schaft, in 75 jaar Herwonnen Vrijheid. Op de Internationale Vrouwendag eren we Hannie Schaft als symbool van het vrouwenverzet en als strijdster tegen racisme, fascisme en discriminatie. Het thema voor 2020 is: ‘Verhalen om nooit te vergeten.’