De eerste oorlogsjaren

/
Het was prachtig weer op 10 mei 1940. Ik was 7 jaar oud en met mijn vriendjes aan het tollen op de Badhuislaan in Krommenie toen mijn neef Roel kwam vertellen dat de Duitsers ons land waren binnengevallen.

Onderduikers

/
In het voorjaar van 1942 kwam Chiel naar Krommenie en is bij ons ondergedoken. Als er ’s nachts razzia’s waren kroop hij uit het zolderraam op het dak en verschool zich achter de schoorsteen.

Een geheime drukkerij van verzetskrant Trouw

/
Later hoorde ik van mijn vader dat er op de zolder van de kapokschuur een geheime drukkerij van de verzetskrant Trouw zat. Daar kwamen de mij onbekende mannen vandaan. Dit verzetskrantje heb ik nog vaak met mijn oudere broer voor 8 uur ’s avonds rondgebracht.

De hongerwinter en de bevrijding

/
Zelf heb ik in de hongerwinter gelukkig niet veel honger geleden. Op 5 mei 1945 kwam de bevrijding. We hosten in optocht door de straten en zongen ‘ik heb een potje met vet’. De Canadezen kwamen echter pas drie dagen later.

Deel 3, Henricus Rol: Illustrator voor de Verkadealbums, èn alleskunner

/
Henricus Rol heeft tussen 1925 en 1940 samen met zijn vader Cornelis Rol en Jan Voerman jr. illustraties geschilderd voor een groot aantal Verkade albums. Henricus was bekend vanwege deze illustraties, maar in werkelijkheid deed hij veel meer en was een soort alleskunner.

"Verhalen om nooit te vergeten”

/
“Dit jaar is het 100ste geboortejaar van Hannie Schaft, in 75 jaar Herwonnen Vrijheid. Op de Internationale Vrouwendag eren we Hannie Schaft als symbool van het vrouwenverzet en als strijdster tegen racisme, fascisme en discriminatie. Het thema voor 2020 is: ‘Verhalen om nooit te vergeten.’

Gevaren en spanningen

/
Herinneringen van een klein Amsterdammertje dat in het begin van de oorlog ruim zes jaar was en bij het einde ruim elf. Gevaren en spanningen.

Vervolging en verzet

/
Herinneringen van een klein Amsterdammertje dat bij het begin van de oorlog ruim zes jaar was en aan het einde ruim elf. Vervolging en verzet en schaarste aan levensmiddelen.

Gebrek aan van alles

/
Herinneringen van een klein Amsterdammertje dat in de oorlog ruim zes was en bij het einde ruim elf. In de laatste jaren was er gebrek aan van alles.

Een gedwongen verhuizing naar Wormer

/
Ina Welboren was zes toen de oorlog begon. Als zesjarige gebeurden er in de oorlog een heleboel dingen waar je niets van begreep. En toch had je er niet zo heel veel last van.