Zaanse Verhalenbank

Welkom op de Zaanse Verhalenbank. Een plek waar verhalen bij elkaar komen van en voor Zaankanters over de Zaanstreek. Grote verhalen, kleine verhalen over leven, wonen, werken in de Zaanstreek. Zowel herinneringen uit eigen ervaring als verhalen van familie en vrienden worden opgetekend door verhalenverzamelaars die als vrijwilliger verbonden zijn aan het project.

Bevrijdingsdag 1960

1960

Vijftien jaar later. De Bevrijdingsdag van 1960 had voor mij en mijn broertje Jaap een akelig einde. In het politiebureau van Zaandam.

De petmolen in de Kalverpolder

1970

In de Kalverpolder dicht bij de Zaan museum stond jarenlang een zwarte petmolen, die ervoor zorgde dat de waterstand van het weiland op de goede hoogte bleef. Drie enthousiaste jonge molenbouwers en een oude vrijster waren daar verantwoordelijk voor.

Koeiendans

1975

Tegenwoordig haalt de koeiendans, het journaal en de nationale kranten. Massa’s mensen staan vaak in de druipende regen te kijken en zelfs de landbouwminister Carola Schouten, is uitgenodigd om de staldeuren te openen.

Waarom was Tsaar Peter hier nu echt?

2018

In het Zaans Museum hangt een groot schilderij van Tsaar Peter, hoe hij in de leer was op de werf van scheepsbouwer Reinder Thewis Rogge en zich onder de gewone arbeiders mengde met zijn bijltje, precies zoals hij staat afgebeeld op de Dam. ‘Dat is echt een sprookje,’ zegt Hans Bax, beëdigd vertaler Russisch.


Ook een verhaal delen?

Heb je een verhaal dat je wilt delen? Over werk, je eerste liefde, dat goede voetbalteam of iets heel anders. Hier kun je je verhaal uploaden. Het kan even duren voor het verhaal gepubliceerd wordt: onze redactie kijkt er eerst naar.