Zaanse Verhalenbank

Welkom op de Zaanse Verhalenbank. Een plek waar verhalen bij elkaar komen van en voor Zaankanters over de Zaanstreek. Grote verhalen, kleine verhalen over leven, wonen, werken in de Zaanstreek. Zowel herinneringen uit eigen ervaring als verhalen van familie en vrienden worden opgetekend door verhalenverzamelaars die als vrijwilliger verbonden zijn aan het project.

Schrijfles met inkt van de inktzwam

1953

Co Winnips is al 92 jaar, hij woont in het fraterhuis in Den Bilt. Ik zat twee jaar in zijn klas op de Leonardusschool, met heel goede herinneringen. We deden echte ontdekkingen in de klas, zoals schrijfles met inkt van de inktzwam en aardappelmeel maken. We leerden zelf verantwoordelijk te zijn voor onze omgeving. Op onze reünie hebben we met hem herinneringen opgehaald.

Trechteren in dienst van Bruynzeel

2002

Bektas Bozkurt kwam als elfjarige in Nederland in het kader van de gezinshereniging. In het begin was het best pittig, anderhalf jaar schakelklas en dan naar de Jedelooschool waar hij zijn diploma constructiebankwerker haalde. Met de neergang van de scheepvaart kwam hij zonder werk en solliciteerde bij Bruynzeel. Met glanzende ogen vertelt hij zijn verhaal.

Monetinspiratie in het Zaans Museum

2018

Op 13 april organiseerde het Zaans Museum een ontmoeting tussen museumjaarkaarthouders. De avond was druk bezocht. Eén van de programmaonderdelen was een Monetinspiratie, de deelnemers tekenden hun eigen Monet. Nelleke was er ook en ze heeft ervan genoten.