Koloniaal verleden in de collectie
In 2023 besloot het Zaans Museum naar aanleiding van verschillende onderzoeken naar het Nederlandse slavernijverleden van overheden en instellingen kritisch naar de eigen collectie te kijken. Hiervoor werd onderzoekster Dr. Caroline Drieënhuizen van de Open Universiteit aangetrokken. Zij schreef een rapport dat de aanzet is tot een historische analyse van de koloniale wortels van de collectie van het Zaans Museum. Het is nadrukkelijk niet bedoeld als definitief verslag, maar eerder als discussiestuk en startpunt voor verder onderzoek.
Reizen in 1871
Monet reisde in 1871 vanuit Frankrijk, via Engeland, naar Zaandam. In onze tijd is dat een comfortabele reis van een paar uurtjes, maar in de tijd van Monet was het een behoorlijke onderneming. Hoe zag reizen er destijds uit? Hoe zal hij zijn reis naar Nederland hebben ervaren?
Frank Vos: "Hier mag je zijn wie je bent"
De activiteiten van Frank Vos en De Zaanse Regenboog.
Deel 1: Vivonne van Geuns: een actieve en positieve transgender
Tijdens mijn diensttijd ben ik uit de kast gekomen.
Deel 2: Vivonne van Geuns: een actieve en positieve transgender.
De activiteiten van Vivonne voor de LHBTIQ+
Deel 3: Vivonne van Geuns: een actieve en positieve transgender.
Ik zoek de grenzen niet op.
Deel 2: Peter Roovers: Het oude raadhuis van Zaandam.
Peter Roovers kent oude raadhuis "van vroeger, van binnen en van buiten". Als ambtenaar heeft hij gewerkt in het oude raadhuis van Zaandam.
Deel 1: De eerste kennismaking met het COC.
Reijer Breed: Een gedreven activist voor de homobeweging. “Ik werd steeds brutaler. De ongelijkheid die er was, pikte ik niet langer."
Deel 2: De radio uitzendingen van de VPRO.
Reijer Breed: Een gedreven activist voor de homobeweging. “Ik werd steeds brutaler. De ongelijkheid die er was, pikte ik niet langer."