Deel 1: Vivonne Geuns, een actieve en positieve transgender

/
Tijdens mijn diensttijd ben ik uit de kast gekomen.  

Deel 2: Vivonne van Geuns, een actieve en positieve transgender

/
De activiteiten van Vivonne voor de LHBTIQ+

Peter Roovers 1: Werken in het oude raadhuis van Zaandam

/
Peter Roovers kent oude "van vroeger, van binnen en van buiten". Als ambtenaar heeft hij gewerkt in het oude raadhuis van Zaandam.

Stadsdichter Lisa van Tongeren op Internationale Vrouwendag

/
Tijdens de Internationale Vrouwendag In de Zaanse Vermaning aan de Westzijde in Zaandam droeg Lisa van Tongeren dit gedicht voor. Met haar toestemming delen we haar gedicht graag hier.

Het verhaal van Rosanne Kolvers

/
Het is zó belangrijk te laten zien dat je mag zijn wie je bent

Het verhaal van Armen Melkonian

/
Ik kwam zes jaar geleden als vluchteling uit Syrië, vanwege de oorlog en mijn seksualiteit
De Voorzaan en het IJ

Op stap met Monet

Monet spreekt vol verrukking over Zaandam, hij roemt de omgeving al direct in zijn brief naar zijn vriend en schilder Pisarro: ‘Huizen in alle kleuren, molens bij honderden en verrukkelijke boten.’ Het is eigenlijk direct duidelijk dat Monet zich tijdens het schilderen op het Zaanse landschap zal richten. Hoe ging het schilderen hem af in het Zaanse land?
Tuinhuis aan de Zaan

De Monets en Etiquette

Monet als Fransman een andere culturele achtergrond dan de Zaankanters die hij tegenkwam. Toch waren er heel wat mogelijkheden om contact te maken met de Zaanse families. Door de heersende etiquette aan te houden wisten Claude en Camille zich goed te redden tijdens hun 4 maanden in Zaandam. Hoe diende je te gedragen in het Zaandam van toen?

COV Zaanstreek bijna 100 jaar jong

/
De Christelijke Oratorium Vereniging Zaanstreek (COVZ) bestaat ruim 95 jaar. Het is de hoogste tijd om meer te weten te komen over dit bijzondere koor.